14
feb
2015
0
Guds hjärta

Argumentation i Guds rike

När aposteln Paulus var i Aten talade han på Aeropagen inför filosofer och akademiker (Apostlagärningarna 17). Paulus som var mycket välutbildad la fram en god argumentation om vem Gud är, att Han befaller människor att omvända sig och att Han kommer döma världen med rättfärdighet genom Jesus. Några började håna honom och Paulus lämnade dem. Han som grundat församlingar i hela mindre Asien och sett mängder med människor omvända sig, fick nu bara några få anhängare i Aten. Han ger sig sedan av till Korint. I Första Korinierbrevet 2 skriver Paulus om sin upplevelse:

När jag kom till er, bröder, var det inte med stor vältalighet eller hög visdom som jag predikade Guds hemlighet för er. Jag hade nämligen bestämt mig för, när jag var hos er, att inte veta av något annat än Jesus Kristus och honom som korsfäst. Svag, rädd och mycket orolig kom jag till er. Och mitt tal och min predikan bestod inte i ord som skulle övertyga genom mänsklig visdom utan genom en bevisning i Ande och kraft. Vi ville inte att er tro skulle bygga på människors visdom utan på Guds kraft.

Förra veckan var jag i en stad som heter Davis, i Kalifornien, tillsammans med mitt missionsteam som ska till Los Angeles och Malibu i mars. Det ligger ett stort universitet där och vi hade en dag tillsammans med den kristna skolgruppen. Lovsång, undervisning om det profetiska, kunskapens ord och helande fanns på schemat. Det var en fantastisk dag där Jesus fick möta många av ungdomarna på ett nytt sätt. Dagen avslutades med outreach på stan. Varje person i teamet fick hand om två eller tre studenter som vi sedan tog ut på stan och skulle ”aktivera” i det som de lärt sig under dagen. Så jag fick med mig två killar i 20-års-åldern. Vi gav oss ut och pratade med människor och provade på kunskapens ord.

Vid ett tillfälle då en av mina killar bad för två tjejer vid en korsning kom en man fram till oss och frågade vad vi höll på med. Vi sa att vi var från kristna skolgruppen och att vi välsignade människor på stan. Först blev han glad och sa att han också var kristen och tyckte det var bra med en kristen grupp, men när han förstod att vi bad för helanden blev han plötsligt kritisk. Jag började profetera lite över honom (uppmuntra) att han var en bra pappa och att Gud verkligen älskade hur han la ner sitt liv för sina barn. Han avbröt mig ganska fort och började argumentera för att det inte var bra att tala i tungor, mirakler etc. och förklarade hur detta ofta är New Age som kommer in i kyrkorna.

Vi försökte samtala och diskutera lite kring ämnet med jag förstod snabbt att det var lönlöst att argumentera med honom. Hans teologi kretsade kring ”cessationism”, vilket betyder att de andliga gåvorna dog ut efter att Bibeln skrivits färdigt. Därför blev han också nervös när jag sa att Gud talade till mig och berättade vad Gud sa till honom. Jag har hört om denna teologi tidigare, men detta var första gången jag mötte en person på det sättet. Dessa personer har som målsättning att argumentera in människor i Guds rike, t.ex. med plakat på gatan, typ ”tiden snart är ute”. Detta är ganska vanligt i USA, men det finns tendenser även i Sverige till detta förhållningssätt. Min upplevelse är det som hörs och skrivs av dessa personer är drivet av rädsla för framtiden och det övernaturliga, istället för kärlek till människor. Vinkeln är ofta kritisk, skeptisk och defensiv. När vi försökte få honom att förstå att vi behövde gå vidare undrade han varför vi då stoppat honom på gatan. Vilket vi inte gjort.

Teamet på UC Davis

Teamet på UC Davis

Det finns många människor som kommit till Jesus och omvänt sig pga rädsla för vad som händer efter döden, och det finns perioder i väckelsehistorien där det är just argumentation och rädsla som gjort att människor omvänt sig. Jesus hade däremot en helt annat metod.

Jesus gick runt och predikade om Guds rike. Han hade alltid en demonstration och en presentation. Jesus är också modellen för hur vi på BSSM lär oss att evangelisera. Om personen först får bli berörd av Gud, till exempel genom ett helande, ett kunskapens ord eller profetisk hälsning, så vill han eller hon ofta fortsätta lyssna på evangeliet, de glada nyheterna! Det är inte vårt uppdrag att övertyga människor, det är den Helige Ande som gör det. Denna modell kallas också ibland för Power Evangelism.

I de sociala medierna sprids mängder med artiklar, bilder och filmer om vad Gud gör (eller inte gör). Grejen med Guds rike är att det är den Helige Andes närvaro som gör skillnad. När det sprids inlägg, filmer och vittnesbörd på nätet är det lätt att hamna i diskussioner som ofta inte är så fruktbara. Jag skulle vilja uppmuntra dig att inte sjunka till en argumenterande nivå om vem Jesus är och vad Han gör idag. Berätta vad Gud gör i ditt liv, vad du har varit med om och vad du upplevt. Glada nyheter! Känn efter hur det du skriver genomsyras av hopp, tacksamhet och glädje. Bli inte onödigt arg eller kritisk på andra människor, varken troende eller ännu ej troende.

Idag är det alla hjärtans dag, det är soligt och skönt, och jag och Henning har varit ute gett ett litet plasthjärta till en granne och berättat hur det symboliserar Guds hjärta för henne. Ikväll ska jag och Moa ut på middag! Hoppas ni har en go helg hemma också!

Lämna gärna en kommentar här »

Guds hjärta

Guds hjärta

Lämna en kommentar